Voor vvn leden

Log in met e-mailadres en wachtwoord
om aan te melden voor activiteiten en
ledengegevens te bekijken.

Uw e-mailadres
Uw wachtwoord

Activiteiten

4e voorronde Vinoloog van het Jaar (2022)

24 november 2021

Dorpshuis de Twee marken, Trompplein 5, 3951 CR Maarn. (20 uur - 22 uur)

4e voorronde Vinoloog van het Jaar (2022)

Doel

Het is doel is om je als vinoloog te testen in organoleptisch blindproeven van wijnen met feedback over de geproefde wijnen en aldus te leren. Het wedstrijdelement is om het spannender te maken, maar het gaat om deelnemen: meedoen is naast leuk ook leerzaam en belangrijker dan winnen. Cees van Casteren MW, Jan Vegter MV of Udo Goebels MV zullen na afloop van de iedere ronde de geproefde wijnen nabespreken en uitleggen hoe je tot de goede keuze kon komen.

Voorronden

Er worden verspreid over Nederland vier voorronden gehouden.

In elke ronde worden 12 wijnen blind geproefd, hierover moeten 12 à 15 vragen worden beantwoord en kan de (aspirant)vinoloog 15 punten scoren. Je hoeft maar aan één voorronde mee te doen, maar als jij je kansen om je te plaatsen voor de halve finale wilt vergroten, kan je aan meerdere voorronden meedoen. Alleen je hoogte score in de voorronden telt.
 

De voorronden zijn toegankelijk voor alle Vinologen. Vinologen in opleiding kunnen, buiten mededinging, meedoen aan de voorronden, maar kunnen zich niet plaatsen voor de halve finale. Ook diegene die 3 maal Vinoloog van het Jaar is geworden kan alleen buiten mededinging meedoen aan de voorronden.
 

Halve finale en finale

Het reglement is aangepast. De beste 20% proevers per voorronde door gaan naar de halve finale met een maximum van 30% van de proevers per voorronde. In principe gaan daarmee alle ex aequo proevers door van de laagste score waarmee je zou kwalificeren tenzij het aantal kwalificerende proevers daarmee boven de grens van 30% van het totaal aantal deelnemers van die voorronde uitkomt. Als dát het geval is, gaat niemand van de ex aequo proevers van de laagste kwalificerende score door. De doorstromers naar de halve of hele finale worden direct na afloop hierover geïnformeerd. 
 

Waar en wanneer

  • Voorronde 1: Maanagavond 13 september 2021, aanvang 20:00 uur in De Twee Marken, Trompplein 5 Maarn
  • Voorronde 2: Dinsdagavond 28 september 2021, aanvang 20:00 uur in Hotel Princeville (van der Valk), Princenhagelaan 5, Breda
  • Voorronde 3: Woensdagavond 27 oktober 2021, aanvang 20:00 uur in Hotel Hotel Arnhem van der Valk, Amsterdamseweg 505,  Arnhem. Let op verplaatst van 20 naar 27 oktober!
  • Voorronde 4: Woensdagavond 24 november 2021, aanvang 20:00 uur in De Twee Marken, Trompplein 5 Maarn

 

Het is nog niet bekend waar en wanneer de halve- en de finale worden gehouden. Waarschijnlijk is de halve finale dit najaar en de finale in het voorjaar 2022.

 

Wedstrijdcommissie en organisatie

De vragen worden opgesteld door de wedstrijdcommissie die bestaat uit Cees van Casteren MW en Jan Vegter MV. Zij kijken ook de antwoorden na en bespreken deze na afloop van de wedstrijd met de deelnemers. De wedstrijdcommissie kan besluiten om in buitengewone omstandigheden een Vinoloog een wildcard te verstrekken voor de halve finale en/of finale. De organisatie is in handen van VVN bestuursleden. Een wedstrijdreglement staat op onze website www.vinologen.net onder downloads.

 

PE punten

De wedstrijd Vinoloog van het Jaar heeft accreditatie gekregen voor het toekennen van PE punten aan de deelnemers aan een voorronde. Per voorronde krijgt een deelnemer 2 PE punten voor het “Kwaliteitsregister Vinologen”.

 

Kosten

Per voorronde betalen leden van de VVN een bijdrage van € 15,00. Niet-leden betalen een bijdrage van € 35,00 per voorronde. Deelname aan de halve finale en de finale is voor diegene die zich hebben geplaatst gratis.
 

Aanmelden en nadere informatie

Via de Activiteiten pagina van de website www.vinologen.net kan je je aanmelden per voorronde afzonderlijk of hier direct:

  1. 1e voorronde
  2. 2e voorronde  
  3. 3e voorronde
  4. 4e voorronde> graag rechtsonder Aanmelden

 

  • Leden en aspirant-leden van de VVN kunnen zich daar aanmelden voor de voorronden via de button Inloggen & Aanmelden VVN leden.
  • Niet-leden van de VVN kunnen zich daar aanmelden via de button Aanmelden niet-leden.

 

Vinoloog van het Jaar is een wijnproefcompetitie georganiseerd door de Verenigde Vinologen Nederland. De uiteindelijke winnaar mag zich een jaar lang Vinoloog van het Jaar (2022) en winnaar van het Lafite Laureaat noemen.
 

Voor nadere informatie kan je Ruud Winkels benaderen via ruud@famwinkels.nl.