Zes gouden medailles voor Nederlandse en Belgische wijnen

2018-09-04

Zes wijnen uit de Lage Landen zijn in 2018 door het Deutsche Weinbauamt in Neustadt bekroond met een gouden medaille. De medailles werden op 2 september jl. uitgereikt tijdens een bijeenkomst bij restaurant Bentinck in Amerongen.


Van de wijnen zijn er vier rood en twee wit. Net als vorig jaar voerde het Deutsche Weinbauamt ook dit jaar weer
de Wijnkeuring van de Lage Landen uit. Zij keurden 186 wijnen uit zowel Nederland als België. Vijf van de gouden medailles waren voor een Nederlandse wijn, één voor een Belgische. 

De gouden-medaillewinnaars zijn :
• Coöperatief Verenigde Achterhoekse Wijnbouwers, Cabernet Cortis 2016
(rood)
• De Steenen Beer, Broekse Rooie 2016 (rood)
• Domaine de Brabantse Wal - Onze Wijngaard, Klein Wonder 2017 (wit)
• Wijndomein Kitsberg, Kitsberg Chardonnay ‘Krachtig’ 2017 (wit)
• Wijngaard Hesselink, Pinotin Barrique 2014 (rood)
• Wijngoed Wilgenhorst, Diva 2014 (rood)


Ereprijzen
Naast de medailles worden op 2 september ook speciale Ereprijzen uitgereikt, om wijngaarden die hoog scoren in het zonnetje te zetten. Per categorie – wit, rood, mousserend en parel – zijn dat telkens maximaal drie wijnen, die elk inimaal een dikke zilveren medaille hebben verdiend. Daarnaast wordt ook de beste wijngaard van 2018 én de beste wijngaard over 2017 én 2018 geëerd.

Beste wijngaarden van 2018 zijn Wijngaard St. Martinus in Vijlen (Limburg) en Wijngaard De Frysling in Twijzel (Friesland).
Beste wijngaarden over 2017 en 2018 samen zijn opnieuw Wijngaard St. Martinus in Vijlen en Betuws
Wijndomein in Erichem (Gelderland).

U treft deze uitslagen in de wijngaard ereprijs bijlage.

Feestelijke uitreiking in Amerongen
De uitslag van de Wijnkeuring van de Lage Landen 2018 werd bekend gemaakt op 2 september jl. in aanwezigheid van Nederlandse en Belgische wijnboeren.
Tijdens deze feestelijke bijeenkomst, in het Koetshuis bij Restaurant Bentinck in Amerongen, ontvingen de winnende wijnen en wijnboeren hun medailles.
Tevens werden de wijnen geproefd. De presentatie in Amerongen was in handen van Janna Rijpma.

Wijnen uit België en Nederland
België was dit jaar vertegenwoordigd met 20 wijnen van 9 verschillende wijngaarden.
Van de 166 Nederlandse wijnen kwamen er 65 uit Gelderland, 36 uit Limburg, 14 uit Noord-Brabant en 11 uit Noord-Holland. Ook de provincies Friesland, Drenthe, Utrecht, Zuidholland, Zeeland en Flevoland waren
vertegenwoordigd. In totaal deden 57 wijngaarden uit Nederland mee.

Van de ingezonden wijnen waren er 99 wit, 51 rood en 9 rosé.
Wijnen uit diverse jaargangen werden ter keuring aangeboden: 100 kwamen er uit 2017, 49 uit 2016, 21 uit 2015 en 16 waren er van de oudere jaargangen 2014, 2013 en 2012. Meer statistieken treft u in de bijlage.

Oogst 2017
De oogst van 2017 kwam na een najaar met veel regen en minder zon, een groot verschil met de situatie in 2016, toen het eind van de zomer en het najaar uitstekende omstandigheden boden. Door zorgvuldig werken, oogsten
op het juiste moment en veel aandacht bij het werk in de kelder hebben de meeste wijnboeren in 2017 echter toch goede wijnen kunnen maken.

Over het Deutsche Weinbauambt
Jaarlijks keurt het Deutsche Weinbauamt, een professionele instelling in Neustadt (Rheinland Pfalz), meer dan 16.000 wijnen. Voor Duitsland worden de uitslagen van die keuringen bekend gemaakt in de Landesprämierung. Sinds 2017 worden ook de wijnen van de Wijnkeuring van de Lage Landen door het Deutsche Weinbauamt geproefd, volgens dezelfde criteria die gehanteerd worden voor de Duitse wijnen.(Tekst uit persbericht)

Voor vvn leden
Log in met e-mailadres en wachtwoord om aan te melden voor activiteiten en ledengegevens te bekijken.
Uw e-mailadres
Uw wachtwoord