Dubbele reminder: Eerste deelnemers Elzas reis bekend en Meet the winemaker van Luddite Wine

2018-10-08
1) Eerste deelnemers Elzas wijnstudiereis zijn bekend (donderdag 29 november t/m zondag 2 december). Meld je aan nu het nog kan, kijk onder Activiteiten. 

2) We hebben nog plaatsen beschikbaar voor het heerlijke wijn-spijs diner met Niels Verburg van Luddite in samenwerking met Udo Göebel van WineMatters.  

Het wijn&spijs diner vindt plaats op dinsdagavond 23 oktober in restaurant “Steakhouse Terroir” in Leiden. Aanvang 19.00 uur (goed bereikbaar met OV / 1 km. van station Leiden Centraal).

Wij worden door Niels en Udo ontvangen met een mooi glas Viognier en genieten vervolgens van een prachtig 4 gangen diner met de wijnen van Niels. 
Welke wijnen naast de Viognier:
  • Saboteur White 2017
  • Luddite Chenin Blanc 2016
  • Luddite Shiraz 2013
  • Saboteur Red 2015


Niels zal natuurlijk alle wijnen uitgebreid toelichten.

Wie is Niels Verburg?  (Uit een eerder artikel van René van Heusden †):
Niels is een beer van een vent, heeft handen als kolenschoppen en is helemaal 'mal over Shiraz'. We hebben het over de Zuid-Afrikaanse wijnmaker met Nederlandse wortels Niels Verburg..

Ambachtelijk wijnmaken
In 1999 zette hij de eerste stap in die richting met de stichting van zijn bedrijf Luddite. De naam verwijst naar de zogeheten Luddites, volgelingen van de Engelse textielarbeider Ned Ludd die zich begin 19e eeuw verzetten tegen de industrialisering en oprukkende technologie door machines te saboteren. Niels Verburg koos de naam Luddite, omdat hij voorstander is van wijnbouw met zo min mogelijk technologische ingrepen.

Eigen signatuur
Luddite is gevestigd aan de Van der Stel Pas bij het plaatsje Botrivier in het district Walker Bay. Voor Zuid-Afrikaanse begrippen is dat een koel gebied dankzij frequent waaiende wind van zee. Verburg was in 2001 de eerste die hier shiraz plantte. In Zuid-Afrika, maar ook elders in de 'Nieuwe Wereld', is gebleken dat shiraz/syrah helemaal geen warme omgeving nodig heeft, maar even zo goed in koelere contreien gedijt.
Zijn wijngaard ligt op een bodem van klei en verweerde leisteen op de zuidoostelijke hellingen van de Houwhoek bergen. Deze bodem houdt dusdanig goed water vast dat irrigatie niet nodig is en volledige dry farming mogelijk is, dé manier om aan natuurlijke concentratie te komen. Tegelijkertijd zorgt de ligging ervoor dat de stokken alleen 's morgens zon krijgen en niet het gevaar lopen overdag geroosterd te worden.
Niels Verburg vertelt dat hij maling heeft aan bekers en medailles - Zuid-Afrika heeft een onwaarschijnlijk aantal wijncompetities -, maar dat hij wel apentrots is op het feit dat hij enkele pallets van zijn wijn naar Australië kan exporteren, nota bene het mekka van de Shiraz! Hij ziet als een blijk van erkenning, en terecht!

Steakhouse Terroir
Steakhouse is eigenlijk niet het goede woord voor dit mooie restaurant. Hier wordt op niveau gekookt met aandacht voor de oorsprong van het product.
Specialiteit is goed gerijpt (rood) vlees dat samen met groente en sauzen op een subtiele wijze wordt bereid.
Eigenaar Justus Brasem en team Terroir vinden het een uitdaging om de gerechten aan te passen aan de wijnen van Niels Verburg.

Kosten en aanmelden - al dan niet met introducée
Kosten: De kosten voor het vier gangen diner met 5 glazen wijn, tafelwater en koffie/thee zijn:

  • (aspirant) VVN leden:€ 64,00
  • Introducées: € 78,00


Wanneer:
Dinsdagavond 23 oktober 2018, aanvang 19:00

Waar:
Steakhouse Terroir, Slachthuislaan 31, 2316 DE Leiden (1 km vanaf NS Station Leiden Centraal)

Aanmelden:
Aanmelden kan nog hier vanuit deze email uitnodiging (of rechtsonder via Aanmelden button rechtsonder op websitepagina).

Alsnog aanmelden voor de Elzas wijnstudiereis kan hier gemakkelijk.

Voor vvn leden
Log in met e-mailadres en wachtwoord om aan te melden voor activiteiten en ledengegevens te bekijken.
Uw e-mailadres
Uw wachtwoord