Reminder: voorronden Vinoloog van het Jaar 2020, voor 5 juni en 9 juli kan je nog inschrijven.

2019-04-02

Ook dit jaar organiseert de Verenigde Vinologen Nederland (VVN) de wedstrijd Vinoloog van het Jaar. Vanwege de toenemende belangstelling dit jaar geen 3 maar 4 voorronden, waarvan 2 in Maarn, 1 in Breda en 1 in Arnhem (2 zijn er inmiddels geweest).

Doel

Het is doel is om je als vinoloog te testen in organoleptisch blindproeven van wijnen. Het wedstrijdelement is om het spannender te maken, maar het gaat om deelnemen: meedoen is naast leuk ook leerzaam en belangrijker dan winnen. Cees van Casteren MW, Jan Vegter MV of Udo Goebels MV zullen na afloop van de iedere ronde de geproefde wijnen nabespreken en uitleggen hoe je tot de goede keuze kon komen.
 

Voorronden 

Er worden verspreid over Nederland vier voorronden gehouden.

In elke ronde worden 12 wijnen blind geproefd, hierover moeten 12 à 15 vragen worden beantwoord en kan de (aspirant)vinoloog 15 punten scoren. Je hoeft maar aan één voorronde mee te doen, maar als jij je kansen om je te plaatsen voor de halve finale wilt vergroten, kan je aan meerdere voorronden meedoen. Alleen je hoogste score in de voorronden telt.
 

De voorronden zijn toegankelijk voor alle Vinologen. Vinologen in opleiding kunnen, buiten mededinging, meedoen aan de voorronden, maar kunnen zich niet plaatsen voor de halve finale. Ook diegene die 3 maal Vinoloog van het Jaar is geworden kan alleen buiten mededinging meedoen aan de voorronden.
 

Halve finale en finale

De beste 24 deelnemers van alle voorronden plaatsen zich voor de halve finale. De beste 10 van de halve finale plaatsen zich voor de finale. De doorstromers naar de halve of hele finale worden

(persoonlijk) hierover geïnformeerd. Gerealiseerde scores worden alleen aan hen individueel doorgegeven.
 

Waar en wanneer

  ·         Voorronde 1: Maandagavond 8 april 2019 aanvang 20:00 uur in Hotel Arnhem van der Valk, Amsterdamseweg 505,  Arnhem

·           Voorronde 2: Dinsdagavond 23 april 2019, aanvang 20:00 uur in De Twee Marken, Trompplein 5 Maarn.

·           Voorronde 3: Woensdagavond 5 juni 2019 , aanvang 20:00 uur in Hotel Princeville (van der Valk), Princenhagelaan 5, Breda

·           Voorronde 4: Dinsdagavond 9 juli 2019, aanvang 20:00 uur in De Twee Marken, Trompplein 5 Maarn

 

Het is nog niet bekend waar en wanneer de halve- en de finale worden gehouden. Waarschijnlijk is de halve finale dit najaar en de finale in het voorjaar 2020.

 

Wedstrijdcommissie en organisatie

De vragen worden opgesteld door de wedstrijdcommissie die bestaat uit Cees van Casteren MW en Jan Vegter MV. Zij kijken ook de antwoorden na en bespreken deze na afloop van de wedstrijd met de deelnemers. De wedstrijdcommissie kan besluiten om in buitengewone omstandigheden een Vinoloog een wildcard te verstrekken voor de halve finale en/of finale. De organisatie is in handen van VVN bestuursleden. Een wedstrijdreglement staat op onze website www.vinologen.net onder downloads.

  

PE punten

De wedstrijd Vinoloog van het Jaar heeft accreditatie gekregen voor het toekennen van PE punten aan de deelnemers aan een voorronde. Per voorronde krijgt een deelnemer 2 PE punten voor het “Kwaliteitsregister Vinologen”. Door de aangepaste regelgeving moet je die nu zelf aanmelden.
 

Kosten

Per voorronde betalen leden van de VVN een bijdrage van € 15,=.  Niet-leden betalen een bijdrage van € 35,= per voorronde. Deelname aan de halve finale en de finale is voor diegene die zich hebben geplaatst gratis.
 

Aanmelden en nadere informatie

Via de Activiteiten pagina van de website www.vinologen.net kan je je aanmelden per voorronde afzonderlijk of hieronder direct:

 

1e voorronde, in Arnhem

2e voorronde, in Maarn

3e voorronde, in Breda

4e voorronde, in Maarn

1.    1

  •  ·          Leden en aspirant-leden van de VVN kunnen zich daar aanmelden voor de voorronden via de button Inloggen & Aanmelden  VVN leden.
  •  ·          Niet-leden van de VVN kunnen zich daar aanmelden via de button Aanmelden niet-leden.

 

Vinoloog van het Jaar is een wijnproefcompetitie georganiseerd door de Verenigde Vinologen Nederland. De uiteindelijke winnaar mag zich een jaar lang Vinoloog van het Jaar (2020) en winnaar van het Lafite Laureaat noemen.

Voor nadere informatie kan je Ruud Winkels benaderen via penningmeester@vinologen.net.Met vriendelijke groet,

 

Ed Carper namens het VVN Bestuur