9 Juli Vinoloog van het Jaar 2020, Duurzaamheid in de Wijn, Drieluik Italië.

2019-04-02

Je kan je nog inschrijven voor de laatste  voorronde Vinoloog van het Jaar op 9 juli. Duurzaamheid in de WIjn door Job de Swart MW op 5 september. Drieluik Italië door Fred Nijhuis op 25 september en 9 en 23 oktober

Doel Vinoloog van het Jaar 

Het is doel is om je als vinoloog te testen in organoleptisch blindproeven van wijnen. Het wedstrijdelement is om het spannender te maken, maar het gaat om deelnemen: meedoen is naast leuk ook leerzaam en belangrijker dan winnen. Cees van Casteren MW, Jan Vegter MV of Udo Goebels MV zullen na afloop van de iedere ronde de geproefde wijnen nabespreken en uitleggen hoe je tot de goede keuze kon komen.
 

Voorronden 

Er worden verspreid over Nederland vier voorronden gehouden.

In elke ronde worden 12 wijnen blind geproefd, hierover moeten 12 à 15 vragen worden beantwoord en kan de (aspirant)vinoloog 15 punten scoren. Je hoeft maar aan één voorronde mee te doen, maar als jij je kansen om je te plaatsen voor de halve finale wilt vergroten, kan je aan meerdere voorronden meedoen. Alleen je hoogste score in de voorronden telt.
 

De voorronden zijn toegankelijk voor alle Vinologen. Vinologen in opleiding kunnen, buiten mededinging, meedoen aan de voorronden, maar kunnen zich niet plaatsen voor de halve finale. Ook diegene die 3 maal Vinoloog van het Jaar is geworden kan alleen buiten mededinging meedoen aan de voorronden.
 

Halve finale en finale

De beste 24 deelnemers van alle voorronden plaatsen zich voor de halve finale. De beste 10 van de halve finale plaatsen zich voor de finale. De doorstromers naar de halve of hele finale worden

(persoonlijk) hierover geïnformeerd. Gerealiseerde scores worden alleen aan hen individueel doorgegeven.
 

Waar en wanneer

·           Voorronde 4: Dinsdagavond 9 juli 2019, aanvang 20:00 uur in De Twee Marken, Trompplein 5 Maarn

 

Het is nog niet bekend waar en wanneer de halve- en de finale worden gehouden. Waarschijnlijk is de halve finale dit najaar en de finale in het voorjaar 2020.

 

Wedstrijdcommissie en organisatie

De vragen worden opgesteld door de wedstrijdcommissie die bestaat uit Cees van Casteren MW en Jan Vegter MV. Zij kijken ook de antwoorden na en bespreken deze na afloop van de wedstrijd met de deelnemers. De wedstrijdcommissie kan besluiten om in buitengewone omstandigheden een Vinoloog een wildcard te verstrekken voor de halve finale en/of finale. De organisatie is in handen van VVN bestuursleden. Een wedstrijdreglement staat op onze website www.vinologen.net onder downloads.

  

PE punten

De wedstrijd Vinoloog van het Jaar heeft accreditatie gekregen voor het toekennen van PE punten aan de deelnemers aan een voorronde. Per voorronde krijgt een deelnemer 2 PE punten voor het “Kwaliteitsregister Vinologen”. Door de aangepaste regelgeving moet je die nu zelf aanmelden.
 

Kosten

Per voorronde betalen leden van de VVN een bijdrage van € 15,=.  Niet-leden betalen een bijdrage van € 35,= per voorronde. Deelname aan de halve finale en de finale is voor diegene die zich hebben geplaatst gratis.
 

Aanmelden en nadere informatie

Via de Activiteiten pagina van de website www.vinologen.net kan je je aanmelden per voorronde afzonderlijk of hieronder direct:

4e voorronde, in Maarn

1.    1

  •  ·          Leden en aspirant-leden van de VVN kunnen zich daar aanmelden voor de voorronden via de button Inloggen & Aanmelden  VVN leden.
  •  ·          Niet-leden van de VVN kunnen zich daar aanmelden via de button Aanmelden niet-leden.

 

Vinoloog van het Jaar is een wijnproefcompetitie georganiseerd door de Verenigde Vinologen Nederland. De uiteindelijke winnaar mag zich een jaar lang Vinoloog van het Jaar (2020) en winnaar van het Lafite Laureaat noemen.

Voor nadere informatie kan je Ruud Winkels benaderen via penningmeester@vinologen.net. Hier kan je je aanmelden 

 

Duurzaamheid in wijn: van goede zaak naar noodzaak door Job de Swart MW

05 september 2019

 

Hotel van der Valk, Amsterdamseweg 505, 6816 VK Arnhem (19:30 uur - 22:30 uur)

Duurzaamheid in wijn: van goede zaak naar noodzaak door Job de Swart MW

 

Duurzaamheid in wijn: van goede zaak naar noodzaak
door Job de Swart MW op 5 september 2019

Vanwege de sterk toegenomen interesse in duurzame en biologisch(-dynamische) wijnen geeft Nederlands derde Master of Wine Job de Swart een presentatie over ‘Duurzaamheid in wijn’.

Duurzaamheid is het buzzword van de 21e eeuw. Het besef verstandig om te gaan met bijvoorbeeld water, kunstmatige bodemverbeteraars, chemische bestrijdingsmiddelen en fossiele brandstoffen dringt ook door in de keten van wijnproducent tot consument.

Aan de hand van een proeverij met 10 wijnen schetst Job een beeld van de stand zaken op het gebied van duurzame wijnproductie, met name gericht op wijngaardbeheer en vinificatie. Verder deelt hij een aantal belangrijke inzichten uit de wetenschap en praktijk die de weg wijzen naar een toekomstbestendige wijnindustrie.

Vragen die aan bod komen:
- Wat is het verschil tussen conventioneel, duurzaam en biologisch(-dynamisch) wijn maken?
- Wanneer spreken we van een Vin Nature?
- In hoeverre kan je proeven dat een wijn bio is?
- Wat is er nodig om tot een duurzame wijnindustrie te komen?

Wanneer             : donderdag 5 september 2019, aanvang 19.30 uur
Waar                    : Hotel van der Valk, Amsterdamseweg 505, 6816 VK Arnhem
Kosten                 : € 50,- voor leden en € 65,-  niet-leden (maximaal 1 introducée per lid)

 

Aanmelden         : zie de knoppen hieronder


Job de Swart (1981) behaalde in 2018 de titel Master of Wine (MW) als derde Nederlander ooit. Hij werkt als wijninkoper voor Les Généreux – een samenwerkingsverband van 37 zelfstandige wijnwinkels in Nederland. Daarnaast is Job oprichter van Grape Compass – een software app die wijngaardeniers helpt om duurzaam te werken - en begeleidt hij veelvuldig wijnproeverijen voor liefhebbers en professionals.

 

Italië workshops Apulië, Basilicata en Le Marche.vanaf 25 september t/m 23 oktober (ook afzonderlijk)

 

25 september 2019

 

De Marken, Trompplein 5, Maarn (19.30 uur - 22.30 uur)

Italië workshops Apulië, Basilicata en Le Marche.vanaf 25 september t/m 23 oktober (ook afzonderlijk)

Ook dit jaar mag Fred Nijhuis voor de VVN enkele workshops met Italiaanse wijnen in de hoofdrol organiseren. Na ons o.a. op Piëmonte, Chianti Classico en Amarone te hebben gericht is nu het tijd om naar andere gebieden te kijken. Op verzoek van de VVN worden dat deze keer: Apulië, Basilicata en Le Marche.

 

Woensdag 25 september Apulia: klik hier als je alleen deze avond wil boeken. 
Bij Apulië besteden we beslist aandacht aan de diverse autochtone druivenrassen waaronder de primitivo en de negroamaro, maar ook de bombino bianco, cococciola, fiano minutolo, susumaniello, uva di Troia en verdeca. Uietaard komen ook de belangrijkste wijnen aan bod, zoals de Castel del Monte DOCG, Primitivo di Manduria, Salice Salentino en nog veel meer. We proeven minimaal 12 wijnen, allemaal zorgvuldig geselecteerd en gepresenteerd zonder commerciële belangen.

 

Woensdag 9 Oktober Basilicata: klik hier als je alleen deze avond wil boeken. 
Basilicata is een relatief onbekende wijnregio, maar met wijnen die tot de beste uit Italië gerekend worden. Fameus zijn verschillende wijnen van de aglianico, de druif die ook zo belangrijk is in Campanie, maar hier een eigen gezicht laat zien. We behandelen ook diverse andere druiven en proeven een mooie selectie van minimaal 12 wijnen, waarbij de Aglianico del Vulture Superiore DOCG niet zal ontbreken.

 

Woensdag 23 oktober Le Marche: klik hier als je alleen deze avond wil boeken. 
Eén van de meest populaire Italiaanse wijnstreken in Nederland is de Marken, want er worden uiterst betaalbare wijnen gemaakt. De Verdicchio is een ‘bestseller’, maar er is nog genoeg te ontdekken over deze beroemde druif en zijn wijnen. Daarnaast biedt le Marche nog veel meer interessante wijnen, waaronder die van druiven als de biancame, de lacrima, de maceratino, montonico bianco, de passerina en de pecorino. We bespreken ze allemaal en proeven er zoveel mogelijk, minimaal 12 in totaal, waaronder die uit DOCG’s als Castelli di Jesi Verdicchio Riserva, Cònero, Offida en Verdicchio di Matelica Riserva.

 

 

Woensdag 25 september 2019: Apulië
Woensdag 9 oktober 2019: Basilicata
Woensdag 23 oktober 2019: Le Marche

Plaats: De Twee Marken, Maarn

 

Prijs: Alle 3 avonden (hier boeken) Leden €100,- en niet leden €150,- losse avonden: Leden 37,50 en niet leden 50,-

 

Het aantal deelnemers is beperkt tot 45 per avond.

Met vriendelijke groet,

 

Ed Carper namens het VVN Bestuur

Voor vvn leden
Log in met e-mailadres en wachtwoord om aan te melden voor activiteiten en ledengegevens te bekijken.
Uw e-mailadres
Uw wachtwoord