Wijziging wedstrijdreglement vinoloog van het jaar

2021-09-02

Beste vinologen,

 

Onze ‘Vinoloog van het Jaar’ wedstrijd is inmiddels een van de klassiekers op de jaarlijkse agenda van wijnproefwedstrijden! Er wordt blind geproefd en gestreden voor het felbegeerde Lafite Laureaat.

 

Na vier of meer voorronden plaatsen zich de beste proevers. Tot op heden wist je echter pas na de laatste voorronde of jouw beste score voldoende was voor een plekje in de halve finale. Dat moest zo omdat de gemiddelde scores tussen de voorronden soms significant afweken waardoor correctie nodig was. Dat vond het bestuur en de wedstrijdcommissie niet ideaal. Het zou beter zijn om de beste proevers per voorronde direct na de voorronde door te laten gaan naar de halve finale. Dat is duidelijker, transparanter, sneller én voorkomt corrigeren.

 

En dat is de verandering die nu is doorgevoerd in het wedstrijdreglement. Uitgangspunt is dat de beste 20% proevers per voorronde door gaan naar de halve finale - met een maximum van 30% van de proevers per voorronde. In principe gaan daarmee alle ex aequo proevers door van de laagste score waarmee je zou kwalificeren tenzij het aantal kwalificerende proevers daarmee boven de grens van 30% van het totaal aantal deelnemers van die voorronde uitkomt. Als dát het geval is, gaat niemand van de ex aequo proevers van de laagste kwalificerende score door.

 

Wij denken dat dit een verbetering is ten opzichte van de huidige situatie.

 

De voorronden voor de Vinoloog van het Jaar wedstrijd Lafite Laureaat begint staat weer te beginnen, en ik roep iedereen op om mee te doen. Meedoen is belangrijker dan winnen, je traint je zintuigen en leert weer iets over een land, gebied of druif.

 

Graag tot snel op de eerste voorronde!

 

 

Met vineuze groet, Cees van Casteren/Jan Vegter/Ruud Winkels

 

Hier de link naar het nieuwe reglement.

Voor vvn leden
Log in met e-mailadres en wachtwoord om aan te melden voor activiteiten en ledengegevens te bekijken.
Uw e-mailadres
Uw wachtwoord