in memoriam Annelies Kuijs-Boogert

2021-09-29

Annelies Kuijs vocht de afgelopen twee jaar tegen kanker. Zondag 19 september jongstleden overleed ze. Ze werd 61 jaar.

 

Annelies was een van de markante leden van de Vereniging van Vinologen. Dat had niet alleen te maken met haar uitgesproken passie voor wijn maar ook met haar extroverte en enthousiaste verschijning. Annelies was aanwezig; maar altijd positief en gedreven voor de wijn. Ze was een vinoloog met een opdracht in het leven: om het wijnvirus door te geven, en zoveel mogelijk anderen aan te steken. Educatie en beleving waren de twee pijlers waarop haar activiteiten gestoeld waren.

Reizen naar wijngebieden vormden daarin een hoogtepunt en ze ging zo vaak mee als ze kon. Zo herinneren we ons de reizen naar Rioja, Chili en Oregon. Ze kon goed met iedereen en genoot zichtbaar van de interactie met de wijnmakers en collega-vinologen. Ze was de dartele opgewektheid zelve; als je met Annelies had gesproken, had je een glimlach op je gezicht. En dat verdween niet tijdens haar ziekte; nog niet zo lang geleden was ik te gast bij Annelies en Jaap waarbij ze heerlijk had gekookt en een bijzondere fles van Bodegas Loa open gemaakt waar we alle drie hele goede herinneringen aan hadden – en waarvan ze zelf ook een klein slokje nam.

 

Wat de hemel is, kan ik me niet voorstellen. Een ‘zangkooroefening tussen glitterende juwelen’ zoals George Orwell het voor zich zag.. Een reünie misschien, met overleden vrienden en familie? Of simpelweg het meest luxueuze vijfsterrenhotel met de best gesorteerde wijnkelder van het hiernamaals? Ik heb geen flauw idee wat Annelies te wachten staat in de eeuwige proefruimtes –als er al iets is- al klinkt een combinatie van die reünie met dat vijfsterrenhotel haar waarschijnlijk als muziek in de oren.

In ieder geval hoop ik haar daar als mijn tijd gekomen is, terug te zien want we kunnen ons niet voorstellen dat we op reis zullen moeten zonder haar. Ik wens Jaap en alle familie, vrienden en vinologen veel sterkte om dit verlies te verwerken.

 

Namens het bestuur van de VVN/Cees van Casteren MW